قرآن و موضوع مهدویت (مبحث اول)
از موضوعاتی که برای بسیاری ما ایجاد اشکال میکند، این است که افرادی میگویند، اگر مهدودیت صحت دارد و یک مطلب به اینمهمی، چرا در قرآن مجید، کتاب آسمانی ما مسلمین از آن سخن به میان نیامده، حتی یک کلمه مهدی نیز در او یافت نمیشود. در پاسخباید گفت،اگر بنا است همه چیز را قرآن مجید بطور صریح با نام و سایر خصوصیات بیان کند، اگر حساب این باشد،اشکال توسعه یافته و شامل سایر مسلمات اسلام نیز میگردد. چون بسیاری از احکام عبادی ما هست که در نزد مسلمین مسلم و هیچ تردیدی در آن نیست اماقرآن به صورت گذرا به آن اشاره کرده و زود رد شده و روایات ما آمده و توضیح مطلب را داده و بیان کرده است. و در خصوص ولیعصرعج نیز آیات زیادی بالغ بر 100 آیه در قرآن مجید است که از زبان اهلبیتع درباره آن حضرت و ظهورش تفسیر شده و علامهمجلسی در ج 13 بحار الانوار بالغ بر بیش از 60 آیه در باب حضرت ولیعصر نقل کرده. علاوه بر آن بعضی از علما و دانشمندان شیعه درخصوص آیات مربوطه به حضرت حجت تالیفاتی دارند که از آنها مرحوم سید هاشم بحرانی را میتوان نام برد که کتابی دارد بنام«المحجة فی ما نزل فی القائم الحجة» که آن را شیخ سلیمان حنفی در کتاب ینابیعالموده خود نقل کرده است.
اکنون چند آیه مشهور که در بیشتر کتابها، چه کتب درس و چه کتب دیگر، محققین شیعه و سنی در کتب خود با استفاده از روایات اهلبیتبه تفسیر آن پرداختهاند را نقل میکنیم.
سوره اسراء، آیه 83
یعنی بگو حق آمد و باطل نابود شد حقاً که باطل نابود شدنی است.
مرحوم کلینی در اصول کافی از امامباقرع روایت میکند؛ هنگامی که قائم قیام کند،دولتهای باطل از بین میرود. از این آیه و روایت استفاده میشود تا هم اکنون که دولتهایباطل خودنمائی میکند، حضرت ظاهر نگردیده و این برای ادعای مدعیان باطل کافی است.
سوره انبیاء، آیه 103
نوشتیم در زبور بعد از آنکه در ذکر تورات و کتب آسمانی دیگر نوشتیم که زمین را بندگان شایسته من وارث میگردند.
علی بن ابراهیم قمی در تفسیر خود میگوید:مراد از این بندگان شایسته قائم آل محمد و یاران او هستند.
سوره نور، آیه 54
خداوند به کسانی که از شما ایمان آورد و عمل شایسته انجام دادهاند وعده داده است که آنها را در زمیننماینده خود گرداند چنانکه افرادی را بیش از آنها نماینده خود قرار داده بود و دینی را که برایشان پسندیده است استوار و نیرومندگرداند و ترسشان را به ایمن تبدیل کرد تا مرا پرستش کنند و چیزی را شریک قرار ندهند.
در تفسیر عیاشی دارد؛ از امام زین العابدینع میفرماید: به خدا این عده دوستان ما اهلبیت هستند که به دست مردی از ما اهلبیت کهمهدی این امت است به اصلاح دنیا قیام کنند. و نیز در کتاب ینابیع المودة است از امام باقر و صادق که این آیه در خصوص قائم و یاران اونازل گردیده.
سوره قصص، آیه 4
ما اراده کردیم بر ضعیفان منت گذاردیم. آنان که در زمین مورد ظلم و ستم واقع شدهاند و آنها را پیشوایان ووارثان زمین قرار دهیم و در زمین جایگزین گردانیم.
در غیبت شیخ طوسی از امیرالمومنینع آنان که در زمین مورد ستم واقع شدهاند،خاندان پیامبرند که خداوند، مهدی آنها را بر میانگیزاند تا آنان را عزیز داشته دشمنان را خوار و ذلیل گرداند.
سوره نمل، آیه 62
امام صادقع میفرماید: وقتی قائم خروج کند وارد مسجدالحرام میشود دو رکعت نماز میخواند رو بهقبله پشت به دیوار کعبه با صدای بلند میگوید ای مردم من اکنون اولی هستم از آدم و ابراهیم و اسماعیل و محمد به شما. آنگاه دستبلند کند دعا و تضرع نماید و میخواند امن یجیب المضطر الخ
آیا کسی هست اجابت کند مضطر را و بدیهای او را برطرف کند؛ آری قرار داد خداوند، نمایندگان خود را در زمین. آیا غیر خدا قادر بر اینهست.
کسی از این چند آیه با استفاده از آثار و اخبار اهلبیت خداوند نوید میدهد که حق پرستان و حزب خداپرست و طرفداران دین ومردم شایسته جهان،قدرت و حکومت جهان را قبضه کنند و دین اسلام بر تمام ادیان غالب گردد و باطل و نادرست نابود و از میانبرداشته شود و آن در عصر و زمان ظهور حضرت مهدیع میباشد.
سوره توبه، آیه 33
او خداوندی است که رسولش را با هدایت و دین حق فرستاد تا بر تمام ادیان غالب گردد اگر چه مشرکین آنرا اکراه داشته باشند.
شیخ صدوق در اکمالالدین نقل میکند که ابوبصیر در این باره از امام را سوال میکند، حضرت میفرماید: ابابصیر هنوز تأویل این آیهنیامده. میپرسد کی خواهد آمد. میفرماید: به خواست خدا وقتی قائم ما قیام کند.
امیرالمومنین این آیه را تلاوت میکند و میفرماید: به خدائی که جان من در دست اوست بعد از ظهور او مهدی قریهای نیست که صبحو شام بانگ، اشهد ان لا اله الا الله و اشهد ان محمداً رسول الله، در آن بلند نشود. و نیز دارد مفضل بن عمر و تأویل آیه لیظهره علی الدینکله از امام صادق سوال میکند، امام میفرماید: به خدا قسم قائم ما اختلاف را از میان ملل و ادیان بر میدارد و همه دینها یکی میگردد.
چنان چه خدا میفرماید:در سوره آل عمران آیه 19:
دین نزد خدا تنها دین اسلام است و هر کس جز آئین اسلام را بپذیرد از وی پذیرفتهنمیشود و در آخرت از زیانکاران خواهد بود.
عبدالله بن عباس در تفسیر این آیه میگوید: در آن روز یعنی در هنگام قیام قائم آل محمد،تمام یهود و نصارا و پیروان هر کیش، بدین اسلام میگروند.
*******
پاورقی1:اعتقاد به مهدی فاطمه